TERAPIA CU LEGUME
SI FRUCTE
|
TERAPIA NATURISTA CU LEGUME SI FRUCTE
Astazi este deja cunoscut ca foarte multe boli pot fi
prevenite, ameliorate si chiar vindecate cu ajutorul unor alimentatii mixte
in care legumele si fructele trebuie sa fie preponderente.
Principalele proprietati ale acestora se datoreaza faptului
ca ele contin asemeni plantelor medicinale numeroase principii active dintre
care as enumera: uleiuri volatile, glicozidele, flavonoidele, enzimele,
antocianii, compusi sulfurati, saruri minerale.
Legumele si fructele sunt importante si prin continutul
lor de vitamine, acestea fiind si factorii nutritivi si catabolici. Cu
exceptia vitaminelor D si B12 care se afla in cantitati foarte reduse in
unele legume si fructe, celelalte vitamine A, C, B1, B2, B6, se gasesc
in diferite cantitati si proportii.
In continuare voi enumera principalele proprietati nutritive
si sanogenetice ale fructelor si legumelor.
Glucidele, in special glucoza, levuroza si fructoza constituie
o importanta sursa de energie pentru organism. Pe langa vitaminele de care
am amintit ca le contin, fructele si legumele mai contin si saruri minerale
cum ar fi (Ca, Na, K, P, Fe) care sunt de asemenea indispensabile organismului
uman.
Avand in componenta lor celuloza, fructele si legumele
sunt stimulente ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii deosebite
in ceea ce priveste echilibrul somatic cat si echilibrul psihic si starile
de spirit.
Dintre virtutiile terapeutice ale zarzavaturilor amintim
ca telina si cicoarea sunt aperitive, ridichiile si salata sunt laxative,
sparanghelul, prazul, pepenii sunt diuretice, usturoiul si ceapa sunt vermifuge,
varza rosie este expectoranta, iar cea alba este cicatrizanta.
Dintre fructe, macesele au proprietati diuretice, urolitice,
antiseptice, gutuile au proprietati astringente, emoliente, prunele proprietati
stimulative ale sistemului nervos, dezintoxicante, ciresele au actiune
depurativa, sedativa si tonica, pentru sistemul nervos,.
Lamaia, portocalele, grepfruit, sunt fructe exotice care
joaca un rol important in metabolismul celular, in remineralizare.
Legumele si fructele se pot consuma ca atare, fie preparate
sub forma de sucuri. |
|